En verden af te: Vietnam

I Tekulturen i Vietnam mødes tradition og æstetik i en skøn forening. Vietnam er kendt for sin rige kaffekultur, men landet har også en stolt og dybt forankret tradition for te, der har formet nationens historie og sjæl gennem århundreder. I dette afsnit ser vi på de forskellige aspekter af tekulturen i Vietnam, hvor te spiller en central rolle i dagligdagen og kulturen. Fra grøn te til lotuste og jasmin te vil vi dykke ned i de forskellige varianter, der udgør denne smagsfulde tradition.

Tekulturen i Vietnam

I 1880 begyndte produktionen af te i Vietnam, da franske koloniherrer etablerede den første plantage. På bare 50 år blev Vietnam en vigtig eksportør af te til Europa og Afrika. Desværre blev produktionen påvirket under Vietnamkrigen, men i 1980'erne blev den genoptaget med ny entusiasme.

I dag er Vietnam den 5. største producent af te i verden og har både store plantager med moderne teknologi og små te-haver. Cirka 60% af produktionen udgøres af sort CTC-te, 35% er grøn te, og 5% er specialiteter som jasmin-te (trà lài) eller den unikke lokale variant af blomsterte, lotus-te (trà sen), hvor grøn te blandes med og får smag fra lotusblomster. Vietnam har også en særlig te ved navn Shan Tuyet, der kommer fra sjældne lokale træer.

Vietnameserne selv har en forkærlighed for grøn te, blomsterte og urtete som artiskok-te, mens den hvide te sjældent drikkes i landet. I Hanoi var det tidligere primært de ældre og personer beskæftiget med noble sysler som poesi og blomsterkunst, der drak te. Men i dag er tedrikning udbredt blandt alle indbyggere. Mange foretrækker en stærk grøn te og lader den derfor brygge i længere tid og bruger relativt mange teblade.

Vietnam er også kendt som en stor producent af kaffe. På caféer serveres der altid en kop te (Chè eller trà) ved siden af kaffen for at skylle ganen. Nogle mennesker blander endda te i deres kaffe. Om sommeren er det deres iste (tra da), som er populær.