En verden af te: England og resten af Europa

Tekulturen i England og resten af Europa er forankret i historie og traditioner, og har formet sociale ritualer, kunst, og hverdagsvaner i århundreder. I dette afsnit af vores tour rundt i verdens te-kulturer vil vi dykke ned i de subtile forskelle og fællestræk, der kendetegner de forskellige europæiske landes tekultur.

Tekulturen i England og resten af Europa

I de seneste år har der været en generel stigning på efterspørgslen efter kvalitet, og vi har opridset nogle af de lande i Europa, der har særlig taget teen til sige: 

  • Frankrig: I Frankrig nydes teen om eftermiddagen, især på tesaloner, hvor den serveres med små kager. De asiatiske grønne teer og frugtvarianter er franskmændenes favorit. 

  • Irland: Irerne er også kendt for deres kærlighed til te og ligger på en stærk andenplads globalt i forhold til forbrug per indbygger. De foretrækker en kraftigere og mere krydret sort te, der matcher deres smagspræferencer.

  • Skotland: I Skotland eksperimenterer de i øjeblikket med at etablere teplantager i nogle af verdens nordligste områder. Deres tekultur er præget tradition og særdeles hygge, hvor de ofte nyder kagen, shortbread, sammen med en kraftig sort te. 

  • Portugal: Portugiserne var pionerer inden for te i Europa og dyrker stadig te på Azorerne. Portugals tekultur omfatter hovedsageligt sort te, oftest serveret med citron og sukker, hvor urterne kamille og mynte er favoritterne.   

  • Tyskland: I den nordøstlige del af Tyskland spiller te en vigtig rolle for friserne. Deres tradition indebærer at indtage te med en sukkerknald i bunden, efterfulgt af en kraftigere te i midten og flødeskum på toppen. Ingredienserne blandes ikke sammen, da det er vigtigt for friserne at bevare deres tradition og smagsoplevelse. 

  • Grækenland: Grækerne har en produktion af grøn Gunpowder-te, der dyrkes i bjergene nord for Athen samt i begrænset omfang på Kreta. De søder deres urtete med honning, og nyder den som en beroligende drik.

  • Skandinavien: I Skandinavien er interessen for te vokset, hvilket afspejler sig i deres øgede interesse for gourmetmad og sundhed. Teens drikkes ofte i Skandinavien som et hyggeligt indslag i dagligdagen eller begivenheder. 

Til sidst, men ikke mindst har vi England…. Englænderne er nemlig kendt for at være nogle af verdens største tedrikkere. 

Teens popularitet i England stammer fra 1800-tallet, da Storbritannien havde kolonier på det indiske subkontinent. Tidligere blev teen introduceret til overklassen af den portugisiske Catherine of Braganza, der var gift med Charles II i 1660'erne og 1670'erne. Senere spredte teen sig til hele samfundet, og der opstod te-danse og te-parker. Efter 2. verdenskrig faldt interessen for te, da andre former for underholdning blev mere populære. 

I dag er “afternoon tea” en velkendt institution, hvor te serveres med kage, sandwich og scones efter kl. 16.00. "High tea" er derimod et aftensmåltid, der serveres med en kraftig te (ofte kaldet "builder's tea"), som arbejderklassen kunne styrke sig på efter en lang dag. Teen i England drikkes med mælk og sukker. Faktisk blev det engelske ord: tea, også et synonym for at tage en pause. 

Teen spillede en afgørende historisk rolle og var faktisk årsagen til Opiumkrigen mellem Kina og England. På det tidspunkt forsøgte England at finansiere deres teindkøb ved at sælge opium til Kina. Dette førte til en konflikt, der havde mange konsekvenser og formede forholdet mellem de to lande.